Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

22-11-2012

Waarom krimpt mijn tracheostoma en wat kan ik daaraan doen?

Tijdens een laryngectomie wordt de luchtpijp, die voorheen vast zat aan het strottenhoofd, gehecht in de huid van de hals. Kort na de operatie is de diameter van het stoma dan ook gelijk aan de diameter van de luchtpijp. In de weken - of soms zelfs maanden - na de operatie kunt u merken dat het stoma kleiner wordt. De huid beschouwt het stoma immers als een wond en zal zijn uiterste best doen om die wond te sluiten.

De ideale maat tracheostoma bestaat niet. Voor iedere patiënt is die namelijk anders. De opening moet groot genoeg zijn om het bij inspanning niet benauwd te krijgen en ruim genoeg om zelf gemakkelijk korstjes of slijm te kunnen verwijderen. Maar als het stoma groter is dan de dikte van uw vingers, dan zult u het moeilijk kunnen afsluiten bij het spreken met een spraakknoopje (stemprothese).

Infecties en/of bestraling van de hals kunnen het stoma aanzetten tot de vorming van extra littekenweefsel, waardoor het nog sterker krimpt. Goede stomaverzorging, reiniging en bevochtiging kunnen dit beperken.

Wanneer het stoma te klein is geworden, dient het weefsel weer opgerekt te worden. Dit gebeurt door, meestal tijdelijk, een canule (of button) te dragen. Dit zijn buisjes van kunststof of metaal. Er zijn vele soorten en maten canules (of buttons). Uw KNO-arts of de verpleegkundige kijkt samen met u welke voor u het meest geschikt is.

In een aantal behandelcentra dragen de gelaryngectomeerden kort na de operatie standaard een kunststof canule in het stoma. Ook tijdens bestraling van de hals is het dragen van een canule soms noodzakelijk. De canule zorgt ervoor dat het stoma niet verder kan krimpen, terwijl de "wond" eromheen geneest. Bij de meeste mensen is een canule na verloop van tijd niet meer nodig en heeft het stoma zijn uiteindelijke maat en vorm gekregen.

Privacy statement

Disclaimer

Colofon

De Patiëntenvereniging NSvG (Stembandlozen) is aangesloten bij de NFK en wordt financieel gesteund door KWF Kankerbestrijding